Karamellenverbod

Lees hier het volledige persbericht van het karamellenverbod:

Het bestuur en de stoetcommissie van de Gelliker Galliaren hebben beslist om voor de lichtstoeteditie van 2018 een algemeen karamellenverbod uit te vaardigen voor haar deelnemende groepen. Dit besluit is genomen na rijp beraad met betrokken partijen, waaronder kandidaat- en oud-prinsen/prinsessen, verenigingen en aanbieders van strooigoed.

Na een carnavalsoptocht, niet alleen in Limburg maar ook ver daarbuiten, blijft er vaak een heleboel snoepgoed op de straten liggen. Het grootste deel van dit afval bestaat uit karamellen, die blijkbaar vaak minder interessant zijn voor de bezoekers dan ander strooigoed. Behalve verspreid in privévoortuinen tussen bomen, struiken en planten, vindt men de karamellen ook terug, platgereden door carnavalswagens op de openbare weg. Bij vochtige ondergrond blijft alleen nog een plakkerige smurrie over. Met andere woorden, gemeentelijke diensten en privépersonen hebben de handen vol met opruimwerk na dergelijke stoet.

Anno 2017 zien we dat niet alleen gezinnen, maar ook bijvoorbeeld grote festivalorganisaties milieuvriendelijke initiatieven nemen om onze planeet minder te bevuilen. In Nederland en Duitsland zijn er stoeten die al jaren geen of beperkt strooigoed aanbieden. De Gelliker Galliaren willen hier graag hun steentje aan bijdragen met een karamellenverbod.

De Gelliker Galliaren zijn ervan overtuigd dat er voldoende alternatieven overblijven die de toeschouwers waarderen en bovendien oprapen: chips, popcorn, wafels, koekjes, speelgoed, beren, snoepjes verpakt in zakjes, tutters, snoepstaafjes, lange jannen, zakdoeken, sponsjes, …

Uiteraard was het onmogelijk om draagvlak voor deze beslissing te creëren, zonder medewerking van onze kandidaatprins(es) en jeugdprins(es). Wij hebben hun kunnen overtuigen zich achter dit voorstel te scharen, hun bestelling karamellen te annuleren en alternatieven te voorzien. Om de lijn door te trekken, zullen zij ook geen karamellen uitgooien in de stoeten van collega-raden van elf.

De Gelliker Galliaren beseffen heel goed dat carnaval een volksfeest is, een traditie om te koesteren, en dat snoepgoed uitgooien hierbij hoort. We vinden echter ook dat, als we dit feest willen behouden, we inspanningen moeten leveren. Zo werd een tiental jaar geleden een verbod op confetti uitgevaardigd. Ook toen is geopperd dat carnaval zonder confetti geen carnaval meer was. Tien jaar later, weten de groepen niet beter, en wordt de confetti niet meer gemist.

De Gelliker Galliaren gaan het verbod na de stoet van 2018 grondig evalueren en bijsturen waar nodig. Zo hopen we op termijn te kunnen streven naar een duurzaam carnaval.

 

De stoetcommissie en het bestuur van de Gelliker Galliaren.